Miért szedjünk kalciumot?

A kalcium egy ásványi anyag, testünk egyik fontos alkotóeleme. Szerepet játszik a véralvadásban, az izomműködést segíti, támogatja az idegsejtek közti ingerület átvitelt, a fogak és csontok egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme. Ezen kívül enyhíti a savas kémhatást szervezetünkben, továbbá az allergiás tünetek egyik fő ellenszere.

Hiányában szervezetünk a csontokból kénytelen kivonni a szükséges mennyiséget, ami csontritkuláshoz vezethet. A felnőttek napi kalcium szükséglete körülbelül 1000 mg. Felszívódását a D vitamin segíti, a túl sok foszfor azonban gátolja. Vigyázzunk azért arra is, hogy túl sok kalciumot ne juttassunk szervezetünkbe, a túladagolás ugyanúgy káros, mintha kevés kalcium van sejtjeinkben.

Még egy érdekesség, amely a kalcium mellett szól: legújabb kutatások szerint a fogyásban is segítségünkre lehet. Akadályozza a zsír felszívódását a bélfalon keresztül, illetve a zsírsejtek kemencéit aktiválva segít az anyagcsere folyamatok szinten tartásában kevesebb tápanyag bevitel esetén is. Tehát ha megszabadulnánk fölös kilóinktól, akkor se feledkezzünk meg a kalciumról!

Forrás: Vital Planet a vitaminok webáruháza