A gyepszőnyeg öntözése

A legfontosabb szempont ahhoz, hogy kiváló minőségű gyepfelületet érjünk el az, hogy nagyon jó minőségű fűmagot használjunk. A második legfontosabb szempont az öntözés lesz, míg a csak a harmadik lesz a rendelkezésre álló talaj minősége és annak megmunkálása, előkészítése a gyepesítésre. Mivel a csúcsminőségű gyepszőnyeg esetében a magminőség mindig kiváló, valamint az már egy felnevelt és kiváló kondícióban lévő gyep, ezért ebben az esetben az öntözése lesz, amit a legfontosabb teendőként kell kezeljünk ahhoz, hogy az a gyepszőnyeg csúcsminőségű gyepes felületté álljon össze és maradjon is az hosszú éveken keresztül. Ez az öntözés az évszaktól, valamint a hőmérséklettől függően már lehet, hogy a fektetési munkák közben is szerepet kell, hogy kapjon.

A tavaszi és őszi gyepszőnyegezéskor akár napi több száz négyzetméter lerakása is elképzelhető úgy, hogy nem kell közben megöntözzük a már elkészült és lefektetett területet. Ezt csak abban az esetben tegyük meg, ha nem végeztünk estére és másnap folytatni akarjuk a munkát. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy csak a már gyepes felületet öntözzük kihagyva az előkészített területet, mert különben felesleges és gátló sáros talajfelületet fogunk magunknak okozni reggelre, amivel nehéz és olykor lehetetlen is dolgozni.

Gyepszőnyeg

Amikor viszont nyáron kánikulában végezzük a gyepszőnyeg telepítését, akkor nagyon oda kell figyeljünk az állandó öntözésre. Ilyenkor a talaj annyira fel tud forrósodni, hogy a gyepszőnyeg gyökérzónáját meg tudja égetni, ezzel károkat okozva a kívánatos gyors legyökeresedésben. Ilyenkor soha sem a talajt öntözzük meg a terítés előtt, hanem a gyepszőnyeg fonákján elhelyezkedő gyökérzónát rejtő talajfelületet permetezzük meg nagyon enyhén, közvetlen mielőtt leterítenénk! Ilyen időben pedig minden leterített ötven négyzetméter után locsoljuk meg a gyepet.

Amikor elkészültünk a teljes terület gyepszőnyeg terítésével, akkor még egyszer jó alaposan öntözzük meg és kis időt várva pedig hengerezzük le. A kert füvesítése érdekében javaslom (nagyon – valójában azt gondolom, hogy elengedhetetlen módon) az automata öntözőrendszer használatát! Nyáron kézzel, vagy más öntöző módszerrel száz négyzetméter gyepszőnyegezett terület megöntözése már a kertépítők részéről garanciálisan elképzelhetetlen.