Facebook

Gépkereső

Márkák

honda

makita

hitachi

stihl

husqvarna

bosch

metabo

mtd

castelgarden

ntc

wacker

sigma

briggs&stratton

jeonil

stone

karcher

orbit

ulbo

maruyama

master

aeg

murray

solo

ewalt

oregon

windsor

hilti

ridgid

skil

Gyakran feltett kérdések az Országos Képzési Jegyzékben szereplő képzésekkel kapcsolatban, vagy mi változott az OKJ-ban 2012-ben

Ebben a cikkben néhány fontos információt tudhatunk meg az OKJ-s képzésekkel, és azok rendszerével kapcsolatosan. Bemutatjuk a régi OKJ és az új OKJ kapcsolatát, és néhány szintén fontos dolgot a finanszírozással kapcsolatban.

Nagyon lényeges dolog, hogy az új OKJ-s rendszer bevezetése után is érvényesek a régebben szerezett bizonyítványok, szakképesítések. Hogyha valaki régebben szerzett tehát OKJ-s képesítést, akkor annak a mai megfelelőjét megnézheti a régi és az új szakképesítések hivatalos megfeleltetésében, de ha nem talál a régi szakmájának megfelelőt, akkor sincs gond, hiszen akkor is ugyanolyan szakképzettnek számít, ami a bizonyítványában van írva.

A régi, és az új típusú OKJ képzések között elsősorban a különbség a moduláris felépítésben nyilvánul meg, ami természetesen a tartalmi oldalára vonatkozik a dolognak. Az új rendszer bevezetésével azonban sokkal nehezebbé és drágábbá is válik a szakmák megtanulása és megszerzése is, köszönhetően a megnövelt kötelező óraszámoknak. Ezen felül pedig most már csak alapképzések, ráépülő-, és részszakképzések vannak, elágazások már nincsenek.

OKJ-s képzések országos adatbázisa és online jelentkezés

Szintén nagyon lényeges információ, hogy milyen módon lehet ingyen OKJ-s szakképesítést tanulni, illetve van e ennek valamilyen feltétele? Tulajdonképpen az ingyenes OKJ-s szakmatanulásnak csupán az életkor szab határt, vagyis 23 éves korig lehet ingyenesen tanulni, illetve jelentkezni képzésre. Ugyaneddig az életkorig járhat a családi pótlék is, azaz a tanuló abban a tanévben kapja utoljára a támogatást, amikor a 23. évét betölti. Szerencsére azonban még további kedvezmények is vannak az OKJ-re, hiszen akár a Munkaügyi Központtól is lehet támogatást igényelni erre a képzésre, melynek mértéke akár 100 százalék is lehet. Mindehhez csak annyit kell tennünk, hogy munkanélkülinek, vagy pályakezdő álláskeresőnek regisztráljuk magunkat, és kérjük a támogatást.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!