Kert - Kertgondozás

A gyepszőnyeg öntözése

A legfontosabb szempont ahhoz, hogy kiváló minőségű gyepfelületet érjünk el az, hogy nagyon jó minőségű fűmagot használjunk. A második legfontosabb szempont az öntözés lesz, míg a csak a harmadik lesz a rendelkezésre álló talaj minősége és annak megmunkálása, előkészítése a gyepesítésre. Mivel a csúcsminőségű gyepszőnyeg esetében a magminőség mindig kiváló, valamint az már egy felnevelt és kiváló kondícióban lévő gyep, ezért ebben az esetben az öntözése lesz, amit a legfontosabb teendőként kell kezeljünk ahhoz, hogy az a gyepszőnyeg csúcsminőségű gyepes felületté álljon össze és maradjon is az hosszú éveken keresztül. Ez az öntözés az évszaktól, valamint a hőmérséklettől függően már lehet, hogy a fektetési munkák közben is szerepet kell, hogy kapjon.

Az öntözőrendszer telepítés rejtelmei

Az öntözőrendszer telepítés nem mondható egy különlegesen bonyolult szakmának vagy munkavégzésnek. Szándékosan írom, hogy az öntözőrendszer telepítés ma már egy szakma, mivel több száz erre szakosodott cég van és több ezer kertépítő cég is, amely foglalkozik ennek a berendezésnek a telepítésével, illetve a karbantartásával.

Mi a célunk az automata öntözőrendszerrel?

Még ha elsőre furának is tűnik ez a kérdés, mégis eléggé döntő horderejű tud lenni akkor, amikor megértjük pontosan, hogy miről is van itt szó!

Kiszámítható automata öntözőrendszer

Az egyik legjobb és legszerethetőbb tulajdonsága az automata öntözőrendszernek, a kiszámíthatósága. Ezt általában nagyon szeretika felhasználók! Nagyon szeretnek arra gondolni, hogy nem kell gondolkodni a fárasztó esti locsolásra, vagy arra, hogy ki lesz majd megkérve akkor, amikor nyaralni mennek.

Az öntözőrendszer víztelenítése

A tél és a vele együtt járó fagyos időszak előtt az öntözőrendszer víztelenítése elengedhetetlen annak érdekében, hogy ne fagyjon szét földbe rejtett csővezetékünk és a szórófejek. Bár közvetlenül nem érintkeznek ezek a vízvezetők a dermesztő hideggel, a tartós fagyok a földbe is lehatolnak és minek okáért a rendszer mindössze 20-30 cm mélyen helyezkedik el, így könnyen kárt tud benne okozni a több hónapig elhúzódó zord időjárás. Az öntözőrendszer víztelenítésének ideje akkor érkezett el, mikor az éjszakai fagyok elkezdődnek.

A gyepszőnyegről általában

Nagyon sok kérdés merül fel a gyepszőnyeggel, és a gyepszőnyeg ápolásával kapcsolatban. Amikor készen van a kert, vagy a frissen terített gyepszőnyeg, gyakran csak akkor merülnek fel a kérdések először, hogy miként is gondozzák majd a későbbiekben. Mivel ez a füvesítés vagy a kertépítés utolsó szakasza, ezért gyakran már másnap nincs a terepen a kertépítő, hiszen befejezte a munkáját. Ezért kapkodás is kialakulhat a gyepszőnyeg ápolásával kapcsolatban.